wtorek, wrzesień 17, 2019

                                                                                                       Aktualizacja: piątek, 06.09.2019 r.

logo

Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia - prezentacja pdf.

 

SPRAWOZDANIE Z DZIAŁAŃ PODJĘTYCH

W RAMACH UDZIAŁU

W AKCJI „TYDZIEŃ DOBREGO CHLEBA I ZDROWEGO STYLU ŻYCIA W SZKOLE 2014”

Nasza placówka od wielu lat podejmuje działania dotyczące promocji zdrowego stylu życia wśród całej społeczności przedszkolnej. Realizujemy programy, projekty kształtujące prawidłowe nawyki żywieniowe. W działania zaangażowani są nie tylko pracownicy przedszkola i ich podopieczni ale także rodzice i najbliższe środowisko lokalne. W bieżącym roku szkolnym otrzymaliśmy Akt Przynależności do grupy szkół i placówek ubiegających się o Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.

   Inicjatorką udziału w akcji ogłoszonej przez Fundacji Dobre Życie była pani Bożena Padiasek-przedszkolny koordynator do spraw promocji zdrowia. Zapoznała nauczycielki z celami kampanii ,przesłała materiały do przeanalizowania .Nauczycielki poparły pomysł.     W kampanii uczestniczyło całe nasze przedszkole: 6 grup przedszkolnych:

2 grupy dzieci 3-letnich, grupa 4-latków, pięciolatków, 5,6-latków i najstarsza- grupa sześciolatków-razem 160 dzieci. W realizację działań zaangażowałyśmy nie tylko dzieci ale także rodziców, nasze panie kucharki. Działania w poszczególnych grupach przygotowywane były wg pomysłów wychowawczyń poszczególnych grup, a w ich realizacji pomagali nam rodzice, panie kucharki oraz instytucje użyteczności publicznej: „Piekarnia Karmelek”; „Farma Mazurska” działające w naszym mieście Ełk.

   Nasza placówka po raz pierwszy przystąpiła do kampanii, a myślą przewodnią było hasło „Chcesz być na czasie- jedz chleb na zakwasie”. Podjęliśmy szereg działań, mających na celu promowanie zdrowego stylu życia, zdrowego odżywiania, a wreszcie uświadomienie społeczności przedszkolnej roli chleba w żywienia człowieka, a zwłaszcza tego na zakwasie.

Kampanię „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” dzieci z grupy V-starszaki rozpoczęły   spotkaniem z panią dietetyk Ewą Bruzgul, która omówiła znaczenia pierwszego piętra piramidy żywienia-zwracając uwagę na produkty zbożowe z grubego przemiału czyli źródło węglowodanów złożonych, w tym błonnika. Pani E.Bruzgul omawiając rodzaje pieczywa wskazała wśród nich najbardziej odżywczy i wartościowy dla organizmu człowieka i zachowania zdrowia.

Następnie zorganizowałyśmy szereg wycieczek, których celem było zapoznanie dzieci z technologią produkcji pieczywa na zakwasie. Były to wycieczki nie tylko do piekarni, ale także do gospodarstwa wiejskiego. W czasie wycieczek dzieci miały możliwość wcielić się w rolę piekarza- samodzielnie wykonywały(formowały) chleb z ciasta przygotowanego przez piekarza. Dzieci poznały różne rodzaje pieczywa dostępnego na rynku z zaznaczeniem tego najzdrowszego. W czasie wycieczek nauczycielki nie zapomniały o kształtowaniu norm społecznych w zakresie kulturalnego zachowania się w miejscach użyteczności publicznej. Każda wycieczka zakończona była degustacją chleba.

- 16.10.2014r. - wycieczka z rodzicami do gospodarstwa Agroturystycznego w Szarejkach - Farma Mazurska - udział w warsztatach pieczenia chleba.

 - 20.10.2014r.-wycieczka do piekarni- pieczenie chleba razowego na zakwasie z zakwasu    otrzymanego z piekarni, pogadanka piekarza na temat technologii produkcji pieczywa na zakwasie, degustacja chleba na zakwasie, przyglądanie się zakwasowi na chleb- dotykanie, wąchanie oglądanie gotowego ciasta na chleb razowy. poznanie pracy piekarza i funkcjonowania piekarni oraz poznanie maszyn pomocnych w pracy piekarza i piekarni

-21.10.2014r-wycieczka do sklepu z pieczywem „Karmelek”; zapoznanie z pracą ekspedientki, oglądanie pieczywa na półkach, rozróżnianie rodzajów pieczywa: rogale, chleb na zakwasie, chleby ziarniste, chleby z owocami, doskonalenie zachowań akceptowanych społecznie, wprowadzenie zasad dotyczących bezpiecznego przebiegu wycieczki

 

  Wiadomości zdobyte w czasie wycieczek zostały utrwalone O tym jak powstaje chleb dzieci jak powstaje chleb przy wykorzystaniu opowiadań, wierszy, prezentacji multimedialnych.

   -16.10.2014r. Słuchanie opowiadania pt. „Jak powstaje chleb?” Akademia Zdrowego Przedszkolaka- poznanie etapów powstawania chleba. Prezentacja krótkiego filmu- prezentacja multimedialna. Wizyta pani kucharki z kuchni przedszkolnej.

   - 16.10.2014r. – Słuchanie opowiadania „Bajeczka piekarska” A. Galicy połączona z rozmową nt. jego treści oraz zabawą masą solną – doskonalenie sprawności manualnych. Rozpoznawanie chleba pszennego, razowego, żytniego.

   -16.10.2014r -Pogadanka z dziećmi nt. chleba i jego wartości odżywczych – uświadomienie dzieci jak ogromne znaczenie dla zdrowia ma chleb na zakwasie.

   -16.X.2014r. – „Dzień dobrego chleba”- spotkanie z kucharką – opowiadanie wspomnień z dzieciństwa związanych z chlebem na zakwasie. Pokaz jak wyrabia się ciasto, formowanie chlebków i bułek przez dzieci. Degustacja przygotowanych chlebków przez kucharkę.

   -21.10.2014r.-Chleb na zakwasie szansą na zdrowie-podniesienie świadomości dzieci na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami, promowanie zdrowego stylu życia

   -22.10.2014r.-.Nauka wiersza ,,Chleb”

   -16.10.2014r.-.Historyjka obrazkowa ,,Od ziarenka do bochenka” na podstawie wiersza W. Bełzy ,,Abecadło o chlebie”

          - 22.10.2014r Zabawa dydaktyczna- zapoznanie z procesem powstawania chleba “Będzie mąka, będzie    chleb”-z wykorzystaniem piosenki „Młyn” i serii obrazków:

 

W czasie realizacji zagadnień dotyczących akcji „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Powstało wiele prac plastycznych wykonanych różnymi technikami. Nauczycielki wykorzystywały również wiele zabaw ruchowych ze śpiewem i piosenek by utrwalić wiadomości pozyskane w czasie wycieczek, zajęć z zakresu myślenia i mowy.

-16-23.10.2014r.-.Zabawy ruchowe realizowane w różnych częściach dnia:

-„ Rolnik sam w dolinie ”,  

-,,Pieczemy chleb”- pantomima,,

-„Siejemy zboże”,

- „Podajemy worki ze zbożem

-„Mało nas do pieczenia chleba”- integracja grupy podczas zabawy

 

- 16.10.2014r.- wydzieranka „Chlebek”-uzupełnianie konturu chlebka kawałkami brązowego papieru

                   - 21.10.2014r. -Zajęcia plastyczne „ Rolnik, młynarz, piekarz”- kolorowanie ilustracji w  wyznaczonych konturach

- 23.10.2014r.-.Chlebki z masy solnej i różnorodnych ziaren - praca plastyczna

                     - 22.10.2014r.- Zabawa ilustrująca treść piosenki „Skąd się bierze chleb”- rozmowa na temat    treści  piosenki

                   -23.10.2014r.Praca plastyczna „Robimy bułeczki”- zapoznanie z nową techniką plastyczną –  lepienie z użyciem masy solnej

-               - 20.10.2014r. - Sekrety chleba - wyrabianie masy solnej z mąki, wody i soli, odmierzanie składników, wylepianie z masy solnej: chlebka, bułeczki, rogala.

Przeprowadziłyśmy wiele zajęć praktycznych:

   -16.10.2014r.- dzieci 3-letnie samodzielnie, pod bacznym okiem nauczycielki, wykonały kanapki na I śniadanie wykorzystując chleb sporządzony na zakwasie oraz różnorodnych produktów. Zajęcia dały wiele radości najmłodszym naszym podopiecznym.

                             -17.10.2014r.-grupa czterolatków przygotowała zdrowe kanapki wg własnego upodobania. Swoimi wytworami poczęstowały wszystkich pracowników przedszkola

W dniach 16-23.10.2014r. w naszym przedszkolu roznosił się piękny zapach. To efekt pieczenia przez dzieci chleba. Zakwas pozyskałyśmy od zaprzyjaźnionej piekarni.

      -21.10.201r.-.Wspólne pieczenie chleba-zapoznanie dzieci z cyklem powstawania chleba, jego roli w obrzędach i zwyczajach ludowych, oraz jego zdrowotnymi właściwościami, uświadomienie znaczącej roli pracy rolnika , młynarza i piekarza w wytwarzaniu chleba, wpajanie szacunku do chleba powszedniego Oglądanie i dotykanie ziaren pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta

                  - 22.10.2014r.-Zajęcia warsztatowe - Przygotowanie z panią kucharką ciasta na chleb na zakwasie z użyciem mąki, oleju, wody, różnych ziaren: słonecznika, sezamu, pestek dyni.

       - 20.10.2014r -Zajęcia warsztatowe - Formowanie wypieków z pomocą pani kucharki: małych chlebków i i układanie ich na blaszce – pieczenie

Degustacja różnych rodzajów chleba-chleb razowy, pełnoziarnisty, pumpernikiel, pieczywo chlebowe z dodatkami m.in.: z rodzynkami, z żurawiną, z makiem, z sezamem zakończyła akcję na terenie naszego przedszkola.

Zadbaliśmy też o promocję kampanii. Na stronie internetowej przedszkola, facebooku i łamach gazety umieściłyśmy zdjęcia, relacje na temat naszych działań w ramach akcji „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”.

Celem akcji było propagowanie walorów zdrowotnych i smakowych chleba razowego wśród naszej społeczności przedszkolnej oraz dostarczenie jak największej ilości informacji o historii chleba. Ten tydzień przyniósł wymierne korzyści. Nasze przedszkolak teraz świadomie i chętnie sięgają po razowy chleb. Realizacja tej tematyki miała także na celu kształtowanie u dzieci szacunku dla ludzi, którzy codzienną pracą zapewniają nam chleb-podstawowy pokarm goszczący na naszych stołach. Mamy nadzieję ,że ta akcja uświadomiła wielu dzieciom, rodzicom, że należy zwracać szczególną uwagę na to jaki chleb zagości w codziennej ich diecie.

Udział w kampanii dał dzieciom możliwość wspólnego podejmowania różnorodnych działań, które przybliżyły im wiedzę na temat dobrego chleba. Pracując w grupach dzieci uczyły się planowania własnej pracy, dzielenia się pomysłami, współdziałania i współodpowiedzialności. Rozwijały w sobie postawę tolerancji, życzliwości oraz wiarę we własne możliwości. Potwierdziła iż w działania podejmowane przez nauczycielki zaangażowani są również rodzice i cały personel przedszkolny(panie z obsługi, panie z kuchni i pani intendentka).

„Tydzień” cieszył się dużym zainteresowaniem całej społeczności przedszkolnej. Będziemy starali się kontynuować projekt w następnych latach w naszym przedszkolu.

                                                                                               Bożena Padiasek- z-ca koordynatora ds. promocji zdrowia

 

 

 

 

bip logo

szkolaodkrywcow-talentow

1pdmsz

spz1

PPZ 2